Kopje hete zwarte thee

Vraag en antwoord

Mocht je vragen hebben over koffie, thee en/of aanverwante onderwerpen aarzel dan niet om het formulier, onderaan elke pagina van koffieenthee.eu, in te vullen.
Koffieenthee.eu zal proberen de vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Koffie

Vragen en antwoorden

Geschiedenis ristretto

Ik zou graag wat meer willen over de geschiedenis van de Ristretto! Zelf heb ik weinig kunnen vinden. misschien weten jullie wanneer deze koffie voor het eerst is gezet, en door wie en waarom...?

De geschiedenis van een ristretto begint uiteraard bij de geschiedenis van koffie. De ristretto is hierna pas ontstaan na de uitvinding van de espressomachine. Hier is ook de espresso ontstaan die wij tegenwoordig in de meeste horecazaken vinden. De ristretto, maar ook de cafe lungo en alle andere varianten zijn hierna ontstaan. Meestal gebeurde dit in de kleine zaakjes of op speciaal verzoek van een gast/klant. Waarschijnlijk zijn de ristretto en de cafe lungo's ontstaan ergens in het zuiden van Italië. Het is namelijk zo dat hoe zuidelijker je Italië in gaat hoe sterker de koffie varianten worden. Hier zijn waarschijnlijk de lokale gewoonten en gebruiken de oorzaak van.

Geschiedenis Latte Macchiato

hebben jullie ook de geschiedenis over latte macchiato?

Eigenlijk wordt de geschiedenis van latte macchiato vooraf gegaan door de geschiedenis van cappucchino. Van hieruit is de latte macchiato ook ontstaan. Wie en wanneer precies is niet bekend. De naam latte macchiato betekend letterlijk 'gevlekte melk' en dat is dan ook precies wat het zijn moet; veel melk 'gevlekt' met espresso(!). In veel Nederlandse horeca wordt 'gewone koffie' oftewel een Amricano of een caffe lungo gebruikt. Hiermee maak je echter geen latte macchiato maar een leche-y-leche. Een veelvoorkomende fout die vooral voortkomt uit een gebrek aan kennis die op veel bedrijven de boventoon voert. Helaas...

piston

Wat is een piston?

Naar aanleiding van deze vraag is een een speciale pagina gemaakt over de piston. Dit geldt ook voor de vraag: Blijft de piston in de espressomachine of haal je deze na elk gebruik er weer uit?.

Caffé Cassé

Ooit van café cassé gehoord? Deze prachtige laagjeskoffie wordt geserveerd in Marokko, maar ik kan nergens een recept vinden.

Een Caffé Cassé is een variant op Marokaanse koffie welke het meeste lijkt op een Leche Y Leche en wordt ook op een gelijke manier gemaakt maar dan met Marokaanse koffie.

Thee

Vragen en antwoorden

Bij koffieenthee.eu is nog geen vraag binnen gekomen over thee die ook voor de bezoeker van koffieenthee.eu interessant is.
Wees de eerste een stuur een bericht via het formulier onderaan elke pagina of via ons e-mailadres.