koffiezetmethode Cezve

Cezve

Een methode om koffie te zetten is het gebruik van een Cezve. Hiermee wordt een Turkse koffie gemaakt. Een Cezve is een klein pannetje met een, in verhouding, zeer lange steel waar 1 kop koffie mee wordt gemaakt. In een Cezve gaat water, suiker en koffie en wordt samen aan de kook gebracht. Als het water een tijdje gekookt heeft zal er schuim ontstaan waarna de koffie geschonken wordt.

Cezve

koffiezetmethode Espressomachine

Espressomachine

Een espressomachine of pistonmachine wordt in de horeca veel gebruikt als basis apparatuur voor perfecte espresso's, cappuccino's en latte macchiato's. De piston; een houder met filter wordt in de machine geplaatst waar er heet water met een druk van 9 bar door heen wordt geperst. Het is een koffiezetmethode die voor veel mensen dicht bij perfectie staat.

Espressomachine

Al Fresco koffiezetmethode

Al Fresco

De Caffee Al Fresco is een van de gemakkelijkste methoden om koffie te zetten. 'Al Fresco' betekend letterlijk 'in de kou' of 'in de buitenlucht' en dat is precies waar je een Caffee Al Fresco tegen zou kunnen komen. Namelijk; buiten op een vuurtje (of binnen op je fornuis).Al Fresco


Filterkoffie

Filterkoffie

De filterkoffie is in veel huishouden ook al verdwenen als manier om koffie te zetten. Met dank aan de (her-)opkomst van slow coffee is deze variant nog niet geheel ten dode opgeschreven. Een papieren koffiefilter wordt geplaatst in een houder die gevuld wordt met gemalen koffie. Hier wordt vervolgens bijna kokend water op geschonken. Doordat de gemalen koffie in het filter blijft en het water met de koffiearoma's door het filter heen gaat ontstaat de koffiedrank die we gewoonlijk koffie noemen.

Filterkoffie
koffiezetmethode cafetiere

Cafetiére

Grof gemalen koffie wordt in de glazen houder gedaan om met deze koffiezetmethode koffie te zetten. Hier wordt heet water op gegoten van tussen de 95 en 98 graden Celsius. Dit wordt omgeroerd waarna de koffie 4 minuten moet trekken. Hierna wordt het metalen of kunststof filter naar beneden geduwd waardoor de gemalen koffie uit de koffiedrank wordt gefilterd. Het is ook mogelijk om met een cafetiere thee te zetten.

Cafetiére

Percolator

Percolator

De percolator is in het begin van de 20e eeuw uitgevonden en bestaat uit een metalen kan met een hol buisje. Hierop past een koffiebakje en dekseltje die beide geperforeerd zijn. Koud water gaat in de metalen kan en de gemalen koffie gaat in het koffiebakje. Vervolgens wordt de percolator geplaatst op het gasfornuis die het water verhit. het is een methode om koffie te zetten die wel even wat tijd nodig heeft.

Percolator