Kop zwarte thee

Zwarte thee

Zwarte thee wordt in Nederland van alle theesoorten het meeste gedronken. Zwarte thee is meer geoxideerd dan andere theesoorten en bevat veelal meer theïne. Theïne is gelijk aan Cafeïne maar vanwege zijn herkomst uit thee wordt deze theïne genoemd. Per kop zwarte thee zit er ongeveer 40 mg theïne in. Zwarte thee wordt in China en omliggende landen Rode Thee genoemd vanwege de kleur van de thee als deze gezet is. De aantal bekende blends van Zwarte thee zijn:
• Engelse melange is vaak een blend van Assam en Ceylonthee.
• Earl Grey is een mengsel van zwarte thee, op smaak gebracht met bergamotolie
• Lapsang souchong wordt gedroogd boven een vuur van naaldhout, wat een sterke rooksmaak aan de thee geeft.

herkomst zwarte thee

Theesoorten als Assamthee, Ceylonthee en Darjeeling zijn vernoemd naar de streek waar ze vandaan komen met elk een eigen karakter. Deze theesoorten zijn als dusdanig te vergelijken met de cépages in de wijn. Dit maakt thee dan ook goed te combineren met spijzen.
• Assamthee is afkomstig uit het district Assam in India.
• Ceylonthee is afkomstig uit Ceylon (Sri Lanka) en wordt soms zelfs genoemd naar een bepaalde streek op Ceylon zoals Kandy.
• Darjeeling is thee uit de streek Darjeeling in India welke aan de voet van de Himalaya ligt.

Darjeeling First Flush is de eerste pluk van de Darjeeling thee van het jaar geldt als de 'champagne' onder de theesoorten. De fijne eerste twee topblaadjes worden met de hand geplukt en geven deze de zachte smaak. Het is ook een van de duurste theesoorten, die elk jaar vanaf mei verkrijgbaar is.

Productie van zwarte thee

De meeste thee wordt nog met de hand geplukt. Er zijn producenten die machines gebruiken maar deze zullen nooit de kwaliteit evenaren van handgeplukte thee. Machinaal geplukte thee eindigt altijd in de bekende theezakjes als van Pickwick, Lipton, Twinings, Dilmah, etc. Het plukken van een theestruik begint nadat de theestruik 4 jaar oud is.
Door warme lucht te blazen over de vers geplukte theebladeren wordt de thee vervolgens licht gedroogd waardoor de theebladeren beter gerold kunnen worden. Het rollen van de bladeren zorgt ervoor dat de stoffen en smaken uit het theeblad sneller vrij komen.

Hierna zijn er voor het oxidatieproces van zwarte thee 2 methoden. Oxideren zorgt voor de houdbaarheid van de thee. De 2 methodes zijn;
• De 'Cut, Tear, Curl' methode, of CTC;
• De orthodoxe methode.

CTC-methode

Deze CTC-methode wordt het meeste gebruikt in de wereld van zwarte theeproductie. Het zijn de thee-en die bestemd zijn voor de allom bekende theezakjes. Het is een goede methode om een betere kwaliteit te halen uit theeblaadjes van mindere of lage kwaliteit. Bij de CTC-methode worden ook delen van de stelen van de theestruik gebruikt.
Bij de CTC-methode worden theeblaadjes 'gebroken' tijdens het machinale proces. Hierdoor past de thee beter in het theezakje. Thee gemaakt met de CTC-methode wordt ook wel theestof (teadust) genoemd. Open maar eens een theezakje, het zal direct duidelijk zijn waarom dit theestof heet. Kenmerkend voor thee gemaakt met de CTC-methode is de indringende smaak en het snel kleuren van de thee.

Orthodoxe-methode

Voor de orthodoxe methode worden uitsluitend hele theebladeren gebruikt. Het drogen van de theebladeren gebeurd ongeveer 2 uur in de zon. Ook kan er gekozen worden om de theebladeren te verflensen of zelfs te stomen. Het drogen zelf zorgt ervoor dat het oxidatieproces tegen gegaan wordt. Het oxideren is in feite niets anders dan de reactie van de theebladeren met zuurstof. Vergelijkbaar is een appel of banaan die bruin wordt zodra je ze even doorgesneden laat liggen.
Na het drogen worden de bladeren in sommige gevallen nog een keer gerold om de laatste sappen uit de bladeren te halen Of de bladeren nog een keer gerold worden is afhankelijk van de gekozen droog methode.
Om het fermentatieproces en het oxidatieproces te stoppen worden de theebladeren als laatste nog gebakken in grote pannen op open vuur. Dit oxidatieproces duurt langer dan bij andere theesoorten. Dit zorgt voor een sterkere smaak en een grotere concentrartie aan cafeïne. Vervolgens worden de gedroogde theebladeren gesorteerd volgens een klassemethode die voor elke thee uniek is. In grootte zeven worden de bladeren geschudt. Omdat de gaten van de zeven verschillende groottes van gaten hebben kan de thee gemakkelijk gesorteerd worden.

Hierna wordt de thee ingepakt en verscheept. De echt dure theesoorten worden verpakt in houten kisten en de (iets) goedkopere theesoorten gaan in papieren zakken.

De productie voor andere theevarianten is uiteraard net even anders. Ga naar de pagina productieproces van thee om hier meer over te lezen.