Cafetière

Cafetière

Een cafetière is in feite gewoon een koffie filtersysteem waarbij het water handmatig door het metalen filter gedruk wordt. Het is een vorm van slow cofee en een koffievariant waar je even de tijd voor neemt.

Doe de grof gemalen koffie in de glazen houder. Gebruik hierbij 7 gram koffie per 120 ml water. Hier giet men heet water op tussen de 95 en 98 graden Celsius. Dit wordt omgeroerd waarna de koffie 4 minuten moet trekken. Na ongeveer een minuut zal een deel van de koffie naar boven komen drijven in de cafetière. Roer de koffie nog een keer goed door. Dit zorgt voor extra smaak aan de cafetière-koffie. Hierna wordt het metalen of kunststof filter naar beneden geduwd waardoor de gemalen koffie uit de koffiedrank wordt gefilterd.

Het voordeel van een cafetière ten opzichte van andere koffiezetmethoden is dat er geen apart filter nodig is. Het is een vorm van slow cofee die erg gemakkelijk is voor als je onderweg bent.
Aan te raden is de cafetière direct na gebruik schoon te maken. Als de achtergebleven koffiedik ook maar iets indroogt is het lastig dit weer goed schoon te krijgen. Hiernaast geven achtergebleven resten in de cafetière een vieze smaak als hier weer gewoon cafetière-koffie mee gezet wordt. Het overgebleven koffiedik kan het beste in de vuilnisbak gedaan worden of op de composthoop. Niet door de afvoer want die zal uiteindelijk door deze koffieresten verstopt raken.