Gedroogde witte thee bladeren

Witte thee

Witte thee is een theesoort die langzaam aan meer bekendheid gaat genieten. Als er thee gedronken wordt drinken de meeste mensen een zwarte thee of groene thee. Witte of gele thee zijn bij het grote publiek nog niet heel bekend. Sterker nog; de meeste mensen weten hier het bestaan niet vanaf. Toch is het zeer de moeite waard om eens een witte thee te zetten.

Witte thee is niet geoxideerd. Dit zijn alleen gedroogde theeblaadjes van de jonge theeknoppen die, in het voorjaar, binnen 48 uur geplukt worden nadat ze gevormd zijn. Omdat deze blaadjes nog in de groeifase zitten hebben deze blaadjes nog kleine witte haartjes waardoor de blaadjes een beetje wit lijken. Het zonlicht zorgt hierna ervoor dat de bladeren gedroogd worden. Omdat er, in vergelijking met de rest van de theestruik, maar een beperkt aantal jonge blaadjes zijn is deze thee relatief duur.
De thee zelf blijft licht van kleur en wordt, hoe langer de thee getrokken word, geler van kleur. Qua smaak kan men zoetige tonen en bloemensmaken ontdekken.
China is de grootste producent van witte thee maar ook in Sri Lanka en India wordt witte thee geproduceerd.

Aan witte thee worden een aantal heilzame werkingen toegeschreven zoals bijvoorbeeld het verlagen van de cholesterol en het voorkomen van een aantal soorten kanker. Hier is echter, evenals voor groene thee, nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

De productie van verschillende theevarianten is uiteraard net even anders van elkaar. Ga naar de pagina productieproces van thee om hier meer over te lezen.

Bereiding van witte thee

De witte thee is iets kwetsbaarder dan bijvoorbeeld zwarte thee. Om deze reden dient het water voor een perfect kopje witte thee ook iets minder warm te zijn dan voor zwarte thee. De perfecte temperatuur voor de witte thee ligt tussen de 75 en 85 graden Celsius.
Om de smaak van de witte thee goed tot zijn recht te laten komen moet de thee ook langer getrokken worden. Zo rond de 8 minuten is genoeg maar omdat tegen die tijd het water ook voldoende afgekoeld is om nog smaak uit de thee te onttrekken kan het eigenlijk geen kwaad om de theeblaadjes in de thee te laten zitten. Zelfs uren laten trekken zal weinig tot geen merkbaar verschil in smaak opleveren.