Espresso

Ristretto

Een ristretto is bijna gelijk aan de espresso. Het verschil zit in de hoeveelheid water wat gebruikt wordt om de ristretto te zetten.
In het verleden was de doorlooptijd van een ristretto gehalveerd aan een espresso maar was de hoeveelheid water gelijk. Het voordeel hiervan was dat er meer smaken mee kwamen tijdens het filteren maar minder cafeïne.
Tegenwoordig wordt de ristretto net even anders gemaakt. Eigenlijk is de bereidingswijze bijna gelijk aan het maken van een perfecte espresso. Maar waar je bij een espresso 30 ml water nodig bent gebruik je voor de ristretto maar 15 ml. De doorlooptijd blijft wel gelijk. Het resultaat is dan de ristretto welke een vollere, meer aromatische smaak heeft.

een perfecte ristretto maken

Een perfecte ristretto kan het beste gemaakt worden met een espresso- of pistonmachine. Deze machines zijn echter vaak ingesteld om water door het piston te persen voor de hoeveelheden van koffie of espresso. Een ristretto is vaak geen keuzemogelijkheid. Het is wel een mogelijkheid om de waterstroom vroegtijdig te onderbreken waardoor er nog een ristretto gezet kan worden. Mocht deze mogelijkheid er niet zijn dan kan het kopje altijd vroegtijdig weggehaald worden. Dit zal qua hoeveelheid water een beetje nattevingerwerk zijn maar het werkt wel als tweede keuze. Deze laatste mogelijkheid werkt ook wel bij halfautomaten die niet voorgeprogrammeerd zijn om een perfecte ristretto te maken.

Formule voor het maken van een perfecte ristretto

6.5 - 7 gram gemalen koffie
11 - 14 seconden doorlooptijd
9 - 16 bar luchtdruk
92 - 96 graden Celsius water