Kopje hete zwarte thee

De perfecte thee

Thee... De warme drank van de bladeren van de Camellia Sinensis (theestruik). Er bestaat een grote verscheidenheid aan soorten thee die allen terug te leiden zijn naar maar 1 plantensoort. Het verschil is te vinden in de locatie van de theestruik, in hoe ver de bladeren na de pluk geoxideerd of gefermenteerd zijn en welke methode gebruikt is voor deze oxidatie en/of fermentatie. Verder kunnen er natuurlijk kruiden, specerijen en gedroogd fruit worden toegevoegd om het gewenste eindresultaat te bereiken.

Zoveel theevariaties hiermee te maken zijn zoveel theegewoonten en manieren om thee te zetten zijn er ook. Om deze reden bestaat het 'perfecte kopje thee' dus niet. Een kopje perfecte thee kan wel. Vraag eens aan een theesommelier hoe het perfecte kopje thee gezet wordt en je zal een hoeveelheid antwoorden krijgen waar je duizelig van wordt. Toch zullen we hier proberen het een en ander een beetje duidelijk te maken.

Perfecte thee zetten

Een perfect kopje thee zetten is niet zo simpel als we wel op het eerste opzicht zouden denken. We moeten rekening houden met de theeblaadjes zelf, het water, de temperatuur, de kopjes, etcetera. Jouw perfecte thee is persoonlijk evenals dat elke theesoort en theevariant uniek is.

Spoel, voordat je de thee zet, de kop of kan om met heet water. Dit voorkomt, dat het hete water waarmee de thee gezet wordt, teveel afkoelt. Vul deze vervolgens met kokend water.
Omdat de kop, kan of mok natuurlijk niet op het kookpunt is zal het water iets afkoelen. Dit is geen enkel probleem. Zwarte thee, Oolong en Pu-erhthee hebben namelijk een temperatuur nodig van 80 graden Celsius om het perfecte resultaat te bereiken.
Groene thee heeft een temperatuur nodig tussen de 70 en 75 graden Celcius. Wacht met deze thee dus even tussen de 30 en 45 seconden nadat het water in de kan, kop of mok is gedaan met het toevoegen van de thee. Witte thee heeft een temperatuur tussen de 80 en 85 graden nodig om tot het perfecte resultaat te komen. Gele thee zit hier tussenin.
Een temperatuur boven de 90 graden Celcius voor Witte thee, Gele thee, Zwarte thee, Oolong en Pu-erhthee en een temperatuur boven de 80 graden Celcius voor de groene thee is funest voor het eindresultaat; de kop thee. Het zorgt namelijk voor een erg bittere smaak omdat hiermee de bladeren als het ware gekookt worden.

Bij het toevoegen van de thee kan een theezakje gebruikt worden of losse thee welke al dan niet in een thee-ei of iets dergelijks is gedaan. Voor het beste resultaat is het aan te raden om losse thee aan te schaffen.
Zwarte thee, Oolong en Pu-erhthee laat men, afhankelijk van de eigen smaak, tussen de 45 seconden en 4 minuten trekken. Groene thee wordt getrokken tussen de 1 en 5 minuten en Witte thee wordt getrokken tussen de 4 en 15 minuten. Gele thee tussen de 3 en 10 minuten. Als de gewenste smaak bereikt is is het aan te raden om de theebladeren uit de thee te verwijderen. Het kan ervoor zorgen dat de theebladeren kapot 'koken' en bittere smaken afgeven aan de thee.