koffiebonen

Robusta koffiebonen

De Robusta (Coffea Robusta of Coffea canephora) komt oorspronkelijk uit het middelgebergte van Afrika. Deze Robusta koffiestruik groeit op minder grootte hoogtes en is minder vatbaar voor ziektes dan de Arabica koffiestruik. Om deze reden is de Robusta koffie vaak ook goedkoper dan de Arabica koffie.
In 1900 werd de Coffea Robusta geïntroduceerd in Java. Hier bleek dat de Robusta koffieplant resistent was tegen ziektes als de koffieroest en al snel werd de Robusta koffieplant verspreid over de huidige Robusta koffiegebieden: Vietnam, Brazilië, Ivoorkust, Angola, Oeganda, Congo, Madagaskar en Indonesië.

De Robusta koffieboon wordt veel gebruikt voor poederkoffie en bevat ongeveer 2% tot 2,5% meer cafeïne dan de Arabica koffieboon. Hiernaast is de Robusta koffieboon ook vetter en door de lagere groeihoogte van de Robusta is deze ook vatbaarder voor aantasting door insecten. Door deze insecten is het besproeien soms noodzakelijk wat weer van invloed kan zijn op de smaak en ontwikkeling van de Robusta koffie. Om deze reden hebben Robusta koffiebonen in verhouding met de Arabica koffieboon vaak wat zwakker smaken en een zuurdere afdronk hebben.
Toch is een Robusta koffie niet per definitie slechter dan de Arabica koffie. Ook hierin zijn kwaliteitsverschillen. Een goede Robusta kan beter zijn dan een slechte Arabica.