Irish Whiskey

Irish Coffee

Irish coffee oftwel Ierse koffie is een warme drank van koffie, Ierse whiskey en slagroom. De drank bestaat nog niet zo lang. Volgens de verhalen is Irish coffee voor het eerst geschonken in 1942 door Joe Sheridan op het vliegveld in Foynes, wat de voorloper was van Shannon International Airport in het westen van Ierland, in het graafschap Limerick. Sheridan zou enkele vermoeide passagiers koffie hebben geschonken met een scheutje whisky erdoor en een toef slagroom erop om ze wat op te frissen. Op de vraag of dit Braziliaanse koffie was antwoordde Sheridan: 'No, my friend, this is Irish coffee.'

Irish Coffee bereiden

Er zijn verschillende manieren om Irish coffee te bereiden. De verschillen zijn echter minimaal en niet echt noemenswaardig. Een veelgebruikte manier is als volgt:
1. Vul het glas met heet water om het glas te verwarmen. Giet dit water na ongeveer een minuut weg en droog het glas.
2. Schep de suiker in het glas. Er zijn hiervoor speciale Irish coffee-glazen te koop. (je kunt ook een groot wijnglas gebruiken)
3. Schenk een maatje whiskey op de suiker.
4. Los de ruiker in de wiskey op door middel van een stoompijpje van de espressomachine en voeg hierna de warme koffie toe.
5. Laat de room via een lepel boven op de koffie in de beker glijden.
6. Drink de Irish coffee door de room heen (dus niet van tevoren de room door de koffie roeren).

Ingrediënten:
2 theelepels bruine basterdsuiker
3cl Irish whiskey
1 kop espresso (1dl)
1/8 l ongezoete slagroom

Slagroom voor de Irish Coffee

'Officieel' is het gebruik van slagroom uit een spuitbus niet de bedoeling, deze room kun je niet laten glijden langs de lepel. Het is namelijk te stevig. Ook het serveren met een lepeltje is niet de bedoeling. Door te roeren in de koffie "verpest" je eigenlijk de Irish coffee. Hiernaast is slagroom in Nederland meestal gezoet terwijl er in de Irish Coffee ongezoette room hoort.

Probeer ook eens een van deze varianten op Irish Coffee:

Koffierecepten met alcohol