Cortado

Cortado

Een cortado is een espresso met warme melk. Voor de verhoudingen gebruik je normaal gesproken een espresso met maximaal gelijke hoeveelheid warme melk.
De cortado wordt veel geschonken in het Iberische schiereiland (Spanje en Portugal) en Cuba. Hier kan een kleine hoeveelheid melkschuim aan worden toegevoegd waarna dit een Leche Y Leche (melk en melk) genoemd wordt. De naam cortado komt van het Spaanse woord Cortar wat ‘snijden’ betekend. In dit geval wordt de Espresso gesneden door de warme melk. Resultaat: de Cortado.

In de United States is de verhouding van de cortado een op een of zelfs een deel espresso op twee delen warme melk. Een cortado lijkt in veel opzichten op een koffie verkeerd of een latte macchiato allen zijn hier uiteraard de verhoudingen anders. Zo wordt een koffie verkeerd gemaakt met koffie en niet met espresso zoals de cartado. Bij een latte macchiato gaat in vergelijking met een cortado veel meer melk en melkschuim.

Bereiding van een Cortado

De gewone cortado is in feite een koffie verkeerd maar dan met espresso in plaats van Caffe Lungo en wordt dus ook als dusdanig klaargemaakt