Latte Macchiato

Uitspraak Latte Macchiato

Laten we beginnen met de uitspraak van Latte Macchiato want de meeste mensen hebben geen flauw idee en roepen soms de meest vreemde woordconstructies als men een Latte Macchiato wil bestellen. Latte Machiato is met een 'ù', 'k' en 'á'; 'Lattù makkiáto'.
De letterlijke vertaling van Latte Macchiato is gevlekte melk. Dit zegt ook meteen waar we het over hebben. De Latte Macchiato bestaat voor het grootste deel uit melk en is 'gevlekt' met espresso. De Latte Macchiato van de echte barista karakteriseert zich door de 3 lagen die in een hoog glas gepresenteerd wordt.

Bereiding van de Latte Macchiato

Bereiding: Een Latte Macchiato is dus melk met koffie. Om deze reden schuimen we ook eerst de melk op zoals beschreven in stap 2 t/m 7 op de pagina over cappuccino. Schenk dit melkschuim in het hoge glas tot ongeveer 1 cm onder de rand. De reden om eerst het melk te schuimen en daarna pas de espresso is omdat dit het schuim de mogelijkheid geeft even te rusten. Dit zorgt ervoor dat de melk en het schuim zich scheiden in het glas waardoor je zo de espresso er tussen kan schenken.
Maak nu de espresso. Het gemakkelijkste is om dit in een porseleinen schenkkannetje te doen. Een koffiemelk-kannetje is hier zeer geschikt voor.
Schenk de espresso nu voorzichtig in het midden van het glas op het melkschuim. De espresso zal nu tussen het schuim en de warme melk de karakteristieke rand vormen. De meeste beginnende barista's krijgen dit niet in 1 keer voor elkaar. Hiervoor is ook een klein trucje:
Pak een theelepeltje of een dessertlepel en hou deze, met de bolling naar onderen, net onder het oppervlak van het melkschuim. Schenk hier nu voorzichtig de espresso op.