Thee-ei

Thee ei

Het thee ei, de mensen die alleen theezakjes uit de supermarkt halen om thee te zetten zullen dit niet meer vaak tegen komen. Toch is voor de kwalitatieve theeën een thee ei bijna onmisbaar. Het thee ei is een ei-vormig, metalen filter waarin gedroogde, losse theebladeren worden gedaan om te laten trekken voor een heerlijk kopje of glas thee. Het thee ei werd populair in de eerste helft van de 19e eeuw. In het tweede deel van deze 19e eeuw hadden de meeste gegoede huishoudens een thee ei in huis.
Het thee ei heeft dezelfde functie als een theezakje welke pas later in Amerika werd uitgevonden. Het thee ei is, in de meeste gevallen, een metalen bal of ei met kleine gaatjes. In dit thee ei plaatst men de losse thee waarna de thee ei wordt gesloten. Het thee ei is meestal verbonden aan een kettinkje met een haakje die over de rand van de theepot kan hangen om het thee ei weer gemakkelijk te kunnen verwijderen. Thee eieren bedoeld voor een kopje hebben vaak een metalen handvat om ook te kunnen roeren door het hete water.
Het thee ei wordt geplaatst in een kop of pot heet water. Op deze manier kan gemakkelijk een kop of pot thee getrokken worden zonder dat de losse theebladeren los in het water blijven drijven en eventueel te lang blijven trekken. Thee eieren met grotere gaten laten wel eens een theeblad door. Aan te raden is deze thee voor gebruik nog even te zeven.

Cafetiere

Hoewel het zeer ongewoon is wordt ook de cafetiére gebruikt om thee te zetten. Hierbij wordt de losse thee geplaatst op dezelfde plek waar normaal gesproken gemalen koffie gaat. Met bijvoorbeeld witte thee wil dit prima omdat het geen probleem is dat deze thee in het water blijft. Bij zwarte thee blijft de thee trekken omdat de thee naar onder in het glas gedrukt wordt. Dit kan een bittere smaak teweeg brengen. Voor andere theeën dan witte thee of gele thee is het aan te raden om gewoon een thee-ei te gebruiken zodat de theebladeren uit het water gehaald kunnen worden.