theepot

Wat is een Bavaroise

Een bavaroise is een heel erg ouderwetse koffie of thee variant met eidooiers, melk en sterke drank. Niet te verwarren met een bavarois. De bavarois kennen we allemaal. Dit is het klassieke, puddingachtige dessert wat gemaakt is op basis van vruchten, losgeslagen eiwit, gelatine en slagroom. De bavaroise is een veel minder bekende en heel erg ouderwetse koffie of thee variant met eidooiers, melk en sterke drank.

In de 19e eeuw verstond men onder een bavaroise een thee met siroop de capillaire. Deze capillaire siroop werd gemaakt uit het sap van het Varenkruid. Dit kruid wordt in de volksmond ook wel venus- of vrouwenkruid genoemd. Rond 1660 zou deze drank in de mode zijn gebracht door Beierse prinsen die zich in Parijs hadden gevestigd. Ze wilden deze thee in kristallen karaffen en, naar Beiers gebruik, gaven ze de voorkeur aan Capillaire siroop. Al snel werd deze drank over genomen door de diverse cafés in Parijs en hier werd het, voor het eerst, Bavaroise genoemd naar de Beierse prinsen. Waarschijnlijk is de bavaroise die wij nu kennen hiervan afgeleid want pas later werd de bereiding aangepast en kwamen de eieren, opgeklopte warme melk en een scheutje likeur er aan te pas. Als likeur werd meestal kirsch, rum of marasquin gebruikt.

Het eerste onderscheid tussen bavarois en bavaroise werd pas gemaakt n 1886, voor zover bekend in Kramers Algemene Kunstwoordentolk. Hier werd gesproken over een warme stroopthee zijnde bavaroise en voor het kouden nagerecht werd nog de omschrijving, soort van roomijs met vruchten, gebruikt.

bavaroise recept

Een echt ouderwets recept voor bavaroise hebben we nog niet gevonden. Mocht u er een weten te vinden of hebben kan u altijd contact opnemen middels het onderstaande formulier.