koffiebonen

De geschiedenis van koffie

Over de geschiedenis van koffie, de ontdekking ervan en hoe het de populariteit verwierf die het nu geniet bestaan vele verhalen en legendes. De waarheid zullen we wel nooit achterhalen. Waarschijnlijk is dat de koffieboon voor het eerst ontdekt werd in Ethiopië. In de provincie Kaffa. Hier komt namelijk de oudst bekende legende over koffie vandaan. Deze legende zegt dat een geitenhouder, genaamd Kaldi, merkte dat zijn geiten erg opgewonden en actief werden na het eten van de koffiebessen. Kaldi plukte de bessen en kookte ze. Hieruit kwam een drank met een tot dan toe onbekende geur en bittere smaak. Kaldi dronk hiervan en voelde zich helderder en het gaf een gevoel van voldoening. Het gebruik hiervan werd, volgens de legende, opgemerkt door Arabische handelaren en Perzische artsen.

Het blijft natuurlijk een legende maar wat wel waarschijnlijk is, is dat de Arabieren de teelt van koffiebonen in gang hebben gezet. Zij noemden het qahwa of quahweh wat macht of geeft sterkte betekend. De naam Mokka verwijst nog steeds naar de Jemenitische havenstad Mokka (Al Mokha) aan de Rode Zee vanwaar de koffie werd geëxporteerd naar Syrië en Egypte.
Literatuur bevestigt dat de soefi grootmeester Ali ben Omar al Shadili hiervoor verantwoordelijk was. De Arabier Al Shadili vestigde een klooster in de Jemenitische havenstad Mokka (Al Mokha), waarna hij bekend raakte met koffie en dit later meenam naar Arabië.

Wie vervolgens in de geschiedenis zorgde dat de koffie ook naar Europa kwam is niet duidelijk. Wat we wel weten is dat het eerste koffiehuis waarschijnlijk in het 17e eeuwse Venetië was. Aan het einde van de 17e eeuw smokkelden Nederlandse zeevaarders de Coffea Arabica naar Java, Indonesië, waar deze plant goed groeide. Ook naar Skri Lanka brachten de Nederlanders koffie waar deze plant ook goed groeide. De koffie verspreidde zich op deze manier snel over de meeste tropische gebieden. Het wordt gezegd dat de Nederlanders verantwoordelijk zijn voor het begin van de Westerse koffiehandel vanaf de 18e eeuw. Amsterdam zou het centrum van de wereld koffiehandel zijn geweest. Volgens anderen was Londen het centrum en hiermee de controlerende factor in de Europese koffiehandel.
In 1715 kreeg Lodewijk XIV een koffieplant aangeboden door de toenmalige burgemeester. Dit zorgde er voor dat Frankrijk in deze periode een van de grootste afnemers waren van koffie. Vanwege dit feit is het dan ook waarschijnlijk dat niet Londen maar wel Amsterdam het centrum was van de wereld koffiehandel. Dit omdat Frankrijk en Engeland in die periode niet echt de grootste vrienden waren.
In deze periode was koffie vooral een drank voor de elite en werd het over de wereld verspreid door met name kolonisten en missionarissen. Veel koffiehuizen zijn in deze periode opgericht en de meeste hiervan bestaan nog steeds. Langzamerhand heeft koffie de wereld veroverd waardoor koffie nu, na olie, de nummer twee handelsproduct in de wereld is.