Cezve

Cesve voor Turkse koffie

Een Cezve is een klein koffie-pannetje die zijn oorsprong in Turkije vind. Een Cezve heeft een, in verhouding, zeer lange steel waar 1 kop Turkse koffie mee wordt gemaakt. In een Cezve gaat water, suiker en koffie en wordt samen aan de kook gebracht. De koffie is een zeer fijne koffiemaling die, in verhouding met 'gewone' koffie zeer kort gebrand wordt. De hoeveelheid koffie en suiker zijn gelijk aan elkaar. Qua water gebruikt men ongeveer de hoeveelheid van een koffiekopje. Als het water een tijdje gekookt heeft zal er schuim ontstaan. Zodra dit schuim de rand raakt wordt de inhoud in een glas gegoten en heeft men de zogenaamde 'Turkse Koffie'.
De koffie laat men vervolgens even rusten zodat het koffiedik naar de bodem kan zakken. Het is vervolgens dus ook niet de bedoeling dat het kopje geheel leeg gedronken wordt. De koffiedik onder in het kopje blijft waar het is.
De cezve is meestal gemaakt van messing of koper en met mooie patronen versiert. De Turkse koffie die hiermee gemaakt kan worden valt onder de slow coffee koffievarianten.