Latte Art

Latte Art

Latte art betekend letterlijk "melkkunst" en is de kunst van het schenken of etsen van decoratieve ontwerpen op een cappuccino. In de barista ontwaakt een ware kunstenaar en schenkt met speciale technieken de geschuimde melk in, onder en op de crèmelaag van een espresso. Met schijnbaar simpele bewegingen van het schenken van schuim ontstaan de meest prachtige en uiteenlopende motieven zoals blaadjes, hartjes en appeltjes. Deze techniek vereist een hoge kwaliteit van apparatuur en ingrediënten, veel oefenen en vooral persoonlijke aandacht van de barista. Door middel van het zogenaamde etsen kunnen verdere details aangebracht worden. Dit kan door met een cocktailprikker de crèmelaag als 'inkt' te gebruiken waarmee getekend wordt op het melkschuim. Een andere latte art methode is om chocoladesaus te gebruiken als 'inkt'.
Latte Art begint met een goede voorbereiding. Goed materiaal, goede ingrediënten en een gedegen kennis van zaken zijn voor de perfecte cappuccino van levensbelang.

melk schuimen

Melk voor melkschuim

Gebruik allereerst volle melk op koelkasttemperatuur. Gebruik geen halfvolle want hier zitten niet genoeg eiwitten in om te breken tijdens het opschuimen. Andere zaken waar je op moet letten zijn ...

Melk voor melkschuim

espresso

De perfecte espresso

De formule voor de perfecte espresso:
7 gram gemalen koffie
23 - 28 seconden doorlooptijd
9 - 16 bar luchtdruk
92 - 96 graden celcius water

Perfecte espresso maken

Cappuccinomok

Cappuccinomok

Een cappuccinomok heeft een inhoud van 160 ml, rond en egaal van vorm. Een knik in de bolling kan de schuimlaag doen zakken. Voor een perfecte cappuccino is het van belang dat de mok warm is. Kopjes van porselein zijn te prefereren boven alle andere materialen. Dit houdt warmte beter vast.