Theekop in handen

Gele thee

Gele thee is de meest zeldzame thee. Deze thee zit tussen de Groene thee en Oolong thee in. De gele thee wordt hand geplukt, alleen de topjes zoals bij witte thee, en verwerkt als groene thee. Het verwerkingsproces duurt langer waarin de bladeren verstikt worden. Dit proces heet moist heating Hier haalt de Gele thee zijn bijzondere smaak vandaan. Omdat dit zo een delicaat proces is wordt het productieproces wordt streng bewaakt, alleen aan een echte theemeester wordt dit toevertrouwd.

Productie van gele thee

In hoeveelheden van maximaal 500 gram per keer worden de theeblaadjes op hoge temperatuur verwarmd in wokvormige pannen. Dan omwikkeld men de thee met geel papier van koeienhuid waarin de thee afgekoeld wordt. Door de thee niet uit te spreiden maar bij elkaar te houden gaan de theeblaadjes 'zweten'. Dit zweten veroorzaakt een lichte fermentatie als bij de zwarte thee waardoor de groene theeblaadjes geel worden. Dit zweten duurt ongeveer 6 tot 8 uur. In deze tijd koelen de theebladeren af. Dit proces herhaald zich tot de gewenste kwaliteit bereikt is. Hierna worden de theeblaadjes eventueel nog gerold waarna de theebladeren worden gedroogd. Het rollen van de bladeren zorgt ervoor dat de stoffen en smaken uit het theeblad sneller vrij komen.

De productie van verschillende theevarianten is uiteraard net even anders van elkaar. Ga naar de pagina productieproces van thee om hier meer over te lezen.