Koffieplant

Herkomst van de koffieplant

Van de koffieplant bestaan ongeveer 60 soorten. De meeste hiervan komen voor in tropisch Afrika en met name in Ethiopië. Hier groeien 33 soorten, op Madagaskar komen 14 soorten voor en in tropisch Zuid-Azië en het eiland Mauritius 3 soorten. Allen zijn zeer houterig en komen voor als struik, boom, kruipgewas en lianen.

koffie klimaat

Belangrijk voor de koffieplant is een stabiel klimaat. Dit omdat de koffiebessen er een heel jaar over kunnen doen om te rijpen. Zo kan je op een koffieplant zowel rijpe en onrijpe bessen vinden als bloesem. Deze bloesem bestaat veelal als 2 tot 20 bloemen zicht bij elkaar. Deze bloesem begint pas na de regenval te bloeien en ontwikkeld zich 8 tot 12 dagen na de regen. Doordat de zaden na de bloesem erg dicht op elkaar zitten worden deze als het ware in elkaar gedrukt. Dit resulteert in de karakteristieke vorm van de koffieboon.

Het geslacht Coffea

Zoals beschreven bovenaan de pagina bestaat het geslacht van de koffieplant uit ongeveer 60 soorten. De bekendste hiervan zijn de Arabica, Robusta (Ook coffea canephora genoemd) en Liberia.
Verder nog de iets minder bekende coffea dewevrei (of excelsa), coffea congensis, coffea stenophylla, coffea benghalensis, coffea mogeneti, coffea gallienii en coffea bonnieri.
De duurste koffie is de zogenaamde 'Kopi Loewak' of 'Civetkoffie'.