Slow Coffee

Slow coffee

Slow coffee is een oud concept in een nieuw jasje welke eigenlijk niet verschilt met het 'oude' filterkoffie apparaat wat veel mensen thuis hebben. Ongeveer 75% van de wereldbevolking drinkt koffie uit een filter. Dit 'snelfilter' (zo heet het nu eenmaal…) wordt gevuld met gemalen koffie en overgoten met heet water. Dit hete water onttrekt smaken en geuren uit de gemalen koffiebonen en onderin het filter komt dan de koffie eruit. Deze techniek heeft wat meer tijd nodig dan de espresso uit de espressomachines of halfautomaten maar omdat deze slow coffee langer de tijd heeft onttrekt deze ook meer smaak aan de gemalen koffie.

Waarom Slow coffee?

Behalve de techniek die deze koffie toch tot een bijzonderheid maakt en extra beleving geeft aan het kopje koffie zijn niet alle soorten koffie even geschikt om daar een espresso of cappuccino van te zetten met bijvoorbeeld een pistonmachine. Dit zijn veelal de koffiesoorten met een meer fris en fruitig karakter welke in het piston snel omslaan in smakeloosheid of juist nare zure smaken.

Methoden om slow coffee te zetten

De meest gemakkelijke manier om een lekkere slow coffee te zetten is de opschenkmethode. Hiermee doe je gemalen koffie in een filter en schenkt hier heet water overheen. Maar ook koffie zetten met een cafetière, percolator of in een cezve vallen onder deze categorie. Mocht je een keer buiten zin in een bijzondere slow coffee hebben probeer dan eens een Caffe Al Fresco te maken.

Variëren met slow coffee

Inmiddels zal je wel door hebben dat er met slow coffee veel valt te variëren. Verschillende methodes om slow coffee te zetten maar ook verschillende soorten koffiebonen. Het zal je verbazen hoeveel er kan veranderen door ook maar een klein dingetje te veranderen. Dat is dan meteen het leuke van slow coffee; het is een echte beleving. Het duurt even om een slow coffee te zetten maar daarom heet het dan ook slow coffee!