koffie variaties

koffie

Espresso

Om welke koffievariant dan ook te maken dient de barista een perfecte espresso te kunnen maken. De perfecte espresso wordt door de barista gemaakt met een espressomachine ofwel een pistonmachine.
De formule voor de perfecte espresso:
7 gram gemalen koffie
23 - 28 seconden doorlooptijd
9 - 16 bar luchtdruk
92 - 96 graden Celsius water

Koffievariaties zonder melk

Barista

Ristretto

Een ristretto is bijna gelijk aan de espresso. Het verschil zit in de hoeveelheid water wat gebruikt wordt om de ristretto te zetten. Waar je bij een espresso 30 ml water nodig bent gebruik je voor de Ristretto maar 15 ml. De doorlooptijd blijft wel gelijk. Het resultaat is dan de ristretto welke een zeer sterke smaak heeft.

Ristretto

Lungo

Een Café Lungo wordt gemaakt door de doorlooptijd van de espressomachine en de hoeveelheid water te verdubbelen naar 60 ml. Het resultaat is een 'uitgestrekte' espresso; de Lungo.

Cafe Lungo

Long black / Americano

Bij een Long black neemt men 60 ml heet water waar men een dubbele espresso in schenkt. Het verschil met de Americano is dat de bereidingswijze precies andersom is. Hier neemt met de espresso waar een gelijke hoeveelheid heet water in gaat.
De Americano is ontstaan in de 2e wereldoorlog waar Amerikaanse soldaten in Italië heet water bij de espresso deden omdat de espresso te sterk voor ze was. Ze waren immers filterkoffie gewend. De Italianen zeiden dan hoofdschuddend 'Americano...'. De Long black is hier een variant op die pas later is ontstaan.

Americano

Red Eye

De Red Eye wordt gemaakt door een espresso toe te voegen aan een Lungo. Dit zorgt voor een zwakke espresso of sterke lungo.

Marokaanse koffie

Om echt iets anders te serveren neem je de tijd. Bij een Marrokaanse koffie neem je echt de tijd om een speciale koffie te maken met kaneel en peper.

Marokaanse koffie