koffiebonen

Caffe Americano

Een Caffé Americano of Americano koffie is in feite niets meer dan een espresso waar een gelijke hoeveelheid extra heet water aan wordt toegevoegd. Deze manier van bereiding geeft ongeveer dezelfde sterkte die bereikt wordt door het zetten van een filterkoffie.

Waarom caffe Americano?

De naam komt vanuit de tweede wereldoorlog toen Amerikaanse soldaten in Italië gestationeerd waren. Het verhaal gaat dat zij warm water bij de koffie deden om dicht bij de koffie te komen die ze gewend waren. De espresso vonden zij te sterk. Hierdoor heeft deze koffievariant de naam Americano gekregen.

Hoe maak je een caffe Americano?

Zoals hierboven al omschreven heb je een gelijke verhouding espresso en heet water nodig. Standaard is de verhouding 30ml espresso en 30ml heet water. Dit kan natuurlijk als een 60ml drank geschonken worden maar bij een orginele Caffe Americano serveer je de espresso en water afzonderlijk van elkaar zodat het water naar smaak toegevoegd kan worden.

Long Black coffee

Een alternatief met dezelfde ingrediënten is een Long Black. Bij een Caffe Americano wordt heet water toegevoegd aan de espresso wat de crèmelaag van de koffie kapot maakt. Bij een Long Black wordt de espresso toegevoegd aan het hete water waardoor de crèmelaag heel blijft.
Een andere variant is de Ice Americano. Hierbij wordt gewoon koud water gebruikt in plaats van heet water eventueel met een ijsblokje. De Long Black maak je verder net zo als een Americano en met dezelfde verhoudingen water en espresso.