koffiebonen

Koffiebonen

Koffiebonen zijn de pit in vrucht van de koffieplant (Coffea). Deze pitten worden gedroogd en gebrand. Hierna worden ze gemalen en kan er koffie gezet worden. De bekendste koffiebonen zijn de arabica koffieboon en de coffea canephora oftewel de robusta koffieboon. Deze twee soorten worden het meest gebruikt in de koffie industrie. De arabica koffieboon beslaat 70% van de wereldproductie en de robusta koffieboon 20%. Toch zijn er ook andere koffiebonen die, al dan niet in een blend met de arabica of robusta, zeker de moeite waard zijn om eens te proberen. Deze minder bekende koffiebonen zijn bijvoorbeeld coffea liberica, coffea dewevrei (of excelsa), coffea congensis, coffea stenophylla, coffea benghalensis, coffea mogeneti, coffea gallienii en coffea bonnieri. Deze koffiebonen vertegenwoordigen samen met nog een paar nog kleinere soorten de laatste 10% van de wereldproductie in koffiebonen.

Je eigen blend van koffiebonen

Voor het maken van een lekkere kop koffie kan je natuurlijk gewoon een kant en klare blend koffiebonen kopen. Hier zijn echt goede varianten in te verkrijgen maar natuurlijk is het ook erg leuk om hier zelf mee aan de slag te gaan. Belangrijk is om te weten dat veel van de kracht van de koffieboon verloren gaat tijdens het branden. Donkere koffiebonen zijn vaak dus minder krachtig van smaak dan lichtere bonen.
Net als bij het zetten van een kop thee is hierbij belangrijk dat je veel proeft. Varieer in koffiebonen en schrijf op welke hoeveelheden je gebruikt hebt van welke koffieboon. Op die manier kan je de koffie vinden die voor jou perfect is. Verder kan het natuurlijk geen kwaad om af en toe een andere blend te kopen. Probeer dingen uit. Kwaad kan het sowieso niet.
Uiteraard is het ook belangrijk te kijken welke koffiebonen je gebruikt voor welk zetapparaat. Voor Slow Coffee kan je eigenlijk alle soorten uitproberen maar voor het mooiste resultaat met bijvoorbeeld een pistonmachine is een minimale percentage van 5% Robustaboon van belang om de zorgen voor een mooie crème-laag. Deze laag presenteert mooi en het houdt de melkschuim voor de cappuccino beter vast.

Jou favoriete koffie

Zoals ook bij thee en wijn is uiteindelijk ieders individuele smaak het belangrijkste. Er zijn genoeg koffievarianten met melk en koffievariaties zonder melk te maken. Ook welke koffiemachine je gebruikt heeft invloed op het uiteindelijke resultaat. Neem dus je koffiebonen en ga aan de slag. Dwaal door het land van koffie en vind je eigen perfecte bakje gemalen, gebrande, gefilterde en geëxtraheerde koffie.