Percolator

Percolator

De percolator is in het begin van de 20e eeuw uitgevonden en bestaat uit een metalen kan met een hol buisje. Hierop past een koffiebakje en dekseltje die beide geperforeerd zijn. Koud water gaat in de metalen kan en de gemalen koffie (ongeveer 10 gram voor 1 koffie) gaat in het koffiebakje. Vervolgens wordt de percolator geplaatst op het fornuis die het water verhit. Het hete water perst zichzelf, door de druk die in de percolator opbouwt, omhoog. Het water komt op de koffiemaling terecht en zakt door de maling terug in het reservoir.
Hier zit het verschil tussen de mokka-expres (of espressopotje) en de Percolator. Het espressopotje heeft een extra reservoir die de koffie opvangt.
Gebruik voor een liter koffie in een percolator ongeveer 10 eetlepels medium gemalen koffie.

Slow Coffee

Koffie zetten met een percolator is eigenlijk hopeloos ouderwets maar dankzij de stijgende populariteit van de slow coffee wordt ook de percolator weer interessant. Ook het koffie zetten met een percolator is een vorm van slow coffee. Dat de percolator tot de slow coffee behoort is niet zo vreemd als je bedenkt dat je voor 6 kopjes percolator koffie ongeveer 10 minuten bezig bent.

Van filtersysteem tot koffie

In Amerika kom je nog heel af en toe een percolator met pomp tegen. Deze is pas later uitgevonden. Van origine is de percolator een filtersysteem. Het principe achter de percolator, het percoleren, komt al in de 17e eeuw voor. Percoleren is het filteren door middel van een kleine opening of poreuze stof als zand of koffie.