theepot

Soorten thee

Veel soorten thee en varianten zijn te vinden als we een theewinkel binnen lopen. Toch zijn de meeste van deze 'varianten' niets meer dan een variatie op een soort thee. De soorten thee zijn in te delen op hoe de theebladeren bereid zijn voor consumptie. Door soorten te combineren of het toevoegen van diverse specerijen en/of kruiden ontstaan de vele thee varianten.

Theeglazen

Zwarte thee

In Nederland wordt Zwarte thee het meeste gedronken.
Zwarte thee is meer geoxideerd dan andere theesoorten en bevat veelal meer Theïne dan andere thee varianten.

Zwarte thee

Oolong thee

Oolong

Oolong thee is een traditionele Chinese thee. In het Chinees betekend Oolong ‘Zwarte Draak’. Oolong wordt ook wel halfgefermenteerde thee genoemd vanwege zijn plaats tussen de zwarte en groene thee in qua geur, kleur en smaak.

Oolong thee

Groene thee

Groene thee

Groene thee is minimaal tot niet gefermenteerd. In het Midden-Oosten, Japan en China was deze theesoort al lang populair maar wordt ook in de Westerse wereld steeds meer gedronken. Jasmijnthee is de bekendste groene-thee waar Jasmijn aan toegevoegt wordt.

Groene thee

Gele thee

Gele thee

Gele thee is de meest zeldzame theesoort.
Deze thee zit tussen de Groene thee en Oolong in qua oxidatie.
De gele thee wordt hand geplukt, alleen de topjes zoals bij witte thee, en verwerkt zoals groene thee.

Gele thee

Witte thee

Witte thee is niet geoxideerd. Dit zijn alleen gedroogde theeblaadjes van jonge theeknoppen die binnen 48 uur geplukt worden nadat ze gevormd zijn. Het zonlicht zorgt hierna ervoor dat de bladeren gedroogd worden.

Witte thee

Pu-Erhthee

Pu-Erh thee

Pu-Erhthee is niet echt een eigen soort thee. Het is namelijk een variatie op Zwarte of Groene thee. Toch is het oxidatieproces net even anders. Pu-Erhthee is de enige thee die jaren bewaard kan blijven, tot meer dan 50 jaar.

Pu Ehrthee