Chinese Monnik

Geschiedenis van thee

Thee is een van de oudst bekende warme dranken. Zo gaat onderstaande theelegende van Shen-Nung terug naar 2737 voor Christus. Maar de precieze geschiedenis van thee zal een mysterie blijven. Bijna zeker is wel dat de eerste theestuiken in China stonden en dat is precies waar onderstaande legendes vandaan komen.

Thee legende van Shen-Nung

De Chinese keizer Shen-Nung leefde rond 2737 voor Christus. Deze half goddelijke ‘oerkeizer’ stond bekend om zijn interesse en visie over medicijnen en hygiëne. Shen-Nung meende dat mensen die gekookt water dronken, zichzelf goed onderhouden en gebruik maakten van bepaalde kruiden, langer leefden. Ook wordt er vermeld dat Sheng-Nung een receptenboek zou schrijven met recepten over onderandere de pil der onsterfelijkheid en het recept voor het maken van goud. Volgens de legende kreeg Shen-Nung van buikpijn waarvoor hij een potje water ging koken. Hij merkte niet dat er wat blaadjes in dwarrelden. Sheng-Nung dronk van het water en proefde een lekkere smaak en kreeg een kruidige geur in zijn neus. Ook verdween, op dat moment, zijn buikpijn waardoor de heilzame werking van de thee werd ontdekt.

Thee legende van Daroema / Bodidharma

Daroema, ook wel Bodidharma genoemd, viel tijdens het mediteren in slaap. Hij werd hier zo boos om dat hij een van zijn eigen oogleden eraf scheurde om wakker te blijven. Op de plek waar hij zijn ooglid neer gooide begon een struik te groeien waarvan de bladeren gebruikt konden worden om een drank te maken waardoor je wakker blijft.