Koffie verkeerd

Koffie verkeerd

Koffie Verkeerd is de Nederlandse benaming voor koffie met veel melk. 'Gewone' koffie is volgens de Nederlandse gewoonte koffie met een klein scheutje melk (en een koekje). Koffie Verkeerd bestaat uit 1/3 koffie en 2/3 melk en noemt men om deze reden 'Verkeerd'. Hernaast heeft de koffie verkeerd geen melkschuim die de cappuccino wel heeft.

Bereiden van een koffie verkeerd

Bereiding: Een koffie verkeerd bestaat uit 1 deel Caffè Lungo en 2 delen warme melk. Deze melk is net als de cappuccino warm te maken met het stoompijpje van de espressomachine. In tegenstelling tot de werkwijze bij het opschuimen doe je het stoompijpje ruim onder het oppervlak waardoor de melk alleen verwarmd wordt en niet schuimt. Rond de 70 graden Celcius is de melk warm genoeg. Maak het stoompijpje weer schoon en schenk de melk door de Caffè Lungo. Zorg dat de melk niet kookt. Hiermee verbrandt je de eiwitten in de melk en ruikt het een beetje alsof je er karamel door hebt gedaan.

Koffie Verkeerd heet in het Frans een Café au Lait (Letterlijk: Koffie met Melk) en in het Italiaans een Caffé Latte. Vanwege het Italiaanse Caffé Latte ontstaat een kleine verwarring onder de Nederlandse horeca gasten. Veel mensen denken dat Caffé Latte hetzelfde is als een Latte Machiato wat niet het geval is. Vraag de gast dus wat deze bedoeld als er een Caffé Latte besteld wordt.