Theekop in handen

Groene thee

Groene thee is minimaal tot niet geoxideerd. In het Midden-Oosten, Japan en China was deze theesoort al lang populair maar wordt ook in de Westerse wereld steeds meer gedronken. Jasmijnthee is een heel bekende vorm van groene thee waar jasmijnbloesem toegevoegd wordt. Ook Longjingthee uit Longjing is een voorbeeld van een groene thee variatie. Deze thee is verdeeld in 7 klassen: van 1 tot 5 naar Queshe oftwel Special, tot Qiqiang oftewel Superior. Uit de provincie Anhui komt de thee Gunpowder welke vernoemd is naar de grijsgroene balletjes waarin de theebladeren genoemd worden.
Ook in Sri Lanka wordt tegenwoordig groene thee gemaakt. Deze Ceylon groene thee heeft een iets scherpere smaak in vergelijking met zijn Chinese tegenhangers.

Gezondheid bevorderen met groene thee

Aan groene thee worden een aantal heilzame werkingen toegeschreven zoals bijvoorbeeld het verlagen van de cholesterol en het voorkomen van een aantal soorten kanker. Hier is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Echter door veel thee te drinken zullen er minder andere dranken gedronken worden waardoor er minder suikers en kleurstoffen het lichaam in komen.

Productie van groene thee

Net als de zwarte thee wordt ook groene thee eerst geplukt van de theestruik, de Camillia Sinensis, waarna de bladeren verflenst of gedroogd worden.
In China wordt groene thee nog op veel plaatsen met de hand bewerkt. Bij deze traditionele methode worden de verse groene geplukte thee bladeren in een dunne laag uitgespreid op bamboe bladeren en een of twee uur blootgesteld aan zonlicht. Dan worden de bladeren van de thee plant in kleine hoeveelheden in hete pannen verwarmd en handmatig omgeschept terwijl ze zacht en vochtig worden. Het natuurlijke vocht in de theebladeren verdampt na 4/5 minuten in de volle zon.
Hierna worden de zacht geworden bladeren op bamboe tafels tot bolletjes gerold. Als dit gebeurd is gaan de bolletjes weer de hete pan in om voor 4 tot 5 minuten weer verwarmd te worden om het laatste vocht uit het theeblad te krijgen. Vervolgens worden de bladeren geschud. Alle bladeren worden in grote schudzeven gelegd. Eerst in een zeef met grotere gaten, dan in steeds in een kleinere zeef. In deze zeven worden de bladeren heen en weer geschudt. Zo sorteerd men de bladthee van hele bladeren en uiteindelijk de gebroken thee wat gebruikt wordt voor de teadust in theezakjes.

De productie van verschillende theevarianten is uiteraard net even anders van elkaar. Ga naar de pagina productieproces van thee om hier meer over te lezen.